Συνήθη προβλήματα υγείας στις ηλικιωμένες γάτες

Όσο μεγαλώνει η γάτα σας, ίσως χρειαστεί να επισκέπτεστε τον κτηνίατρο πιο συχνά. Εάν την ελέγχετε τακτικά στο σπίτι ̶ ενώ παράλληλα της δίνετε αγάπη και προσοχή, φυσικά! ̶ θα μπορέσετε να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα και να βεβαιωθείτε ότι θα αντιμετωπιστούν σωστά.

Συνήθη προβλήματα υγείας

Ακολουθεί ένας κατάλογος με συνηθισμένες παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη γάτα σας όσο μεγαλώνει:

• Προβλήματα ουροποιητικού συστήματος
• Καρδιά
• Προβλήματα στις αρθρώσεις
• Καταρράκτης
• Στοματική υγεία

Μάτια και αυτιά

Ελέγχετε τα μάτια της γάτας σας, για να εντοπίσετε ενδείξεις καταρράκτη ̶ θολώνει ο φακός του ματιού. Εάν η γάτα σας έχει καταρράκτη, θα παρατηρήσετε μια ομιχλώδη, γκρι θολούρα στα μάτια της. Καθώς εξελίσσεται ο καταρράκτης, η γάτα θα βλέπει όλο κι λιγότερο.

Επίσης, με την ηλικία μπορεί να έχει και προβλήματα ακοής. Ως κυνηγός, η γάτα σας βασιζόταν πάντα στα ευαίσθητα αυτιά της, γι’ αυτό έχετε τον νου σας για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά της.

Ακόμη και εάν η γάτα σας είναι μερικώς τυφλή ή κωφή, μπορεί να ζει χαρούμενη και υγιής. Απλώς, φροντίστε να μην υπάρχουν κίνδυνοι για αυτήν στο σπίτι και να μην μπλέξει σε δύσκολες καταστάσεις.

Τα δόντια της γάτας σας

Στα τελευταία της χρόνια, η γάτα σας μπορεί να έχει ευαίσθητα ούλα, κακή αναπνοή ή ακόμη και να μην έχει τόσο κοφτερά δόντια. Εάν ανησυχείτε για τη στοματική υγεία της, ο κτηνίατρος ίσως σας συστήσει κάποια επέμβαση. Ωστόσο, εάν η γάτα σας είναι πολύ ηλικιωμένη, πιθανόν να μην είναι καλή λύση.