Τι πρέπει να τρώει το γατάκι σας

Όπως και τα μεγάλα αιλουροειδή, το γατάκι σας είναι σαρκοβόρο. Τα δόντια, η γλώσσα και το πεπτικό του σύστημα έχουν σχεδιαστεί για κατανάλωση κρέατος. Για να καλύψετε λοιπόν τις διατροφικές του ανάγκες, είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια σωστή διατροφή.

Δεδομένων των σύνθετων αναγκών του, είναι σημαντικό να προσφέρετε στο γατάκι σας μια ειδικά σχεδιασμένη διατροφή.

Ως σαρκοβόρο, το γατάκι σας χρειάζεται πολλή πρωτεΐνη και μια σύνθετη ισορροπία θρεπτικών συστατικών. Επίσης, επειδή μεγαλώνει γρήγορα, χρειάζεται διαφορετικά επίπεδα συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών από μια ενήλικη γάτα - μεταξύ άλλων και σωστή αναλογία ασβεστίου με φώσφορο. 

Συμβουλές διατροφής για γατάκια

Στην άγρια φύση, τα αιλουροειδή γνωρίζουν ακριβώς τι χρειάζεται να φάνε. Όταν δίνετε στο γατάκι σας τη σωστή τροφή στη σωστή στιγμή, στηρίζετε τα βασικά του ένστικτα ως σαρκοβόρου και μοναχικού κυνηγού.

Το χαριτωμένο γατάκι σας μπορεί να δείχνει μικρό, αλλά μεγαλώνει 15 φορές πιο γρήγορα από τα μωρά των ανθρώπων.

Για τις πρώτες 4-5 εβδομάδες της ζωής του, το γατάκι σας παίρνει ό,τι χρειάζεται από τη μητέρα του. Συνήθως, έχει απογαλακτιστεί έως την 7η εβδομάδα, αλλά ακόμη και από την 4η εβδομάδα μπορείτε να του δίνετε ειδικά σχεδιασμένες τροφές όπως το Whiskas® Junior σε φακελάκι.

Πόσιμο νερό

Στην άγρια φύση, τα αιλουροειδή γενικά ζουν στο δάσος, τη σαβάνα ή το λιβάδι. Σε όλα αυτά τα φυσικά περιβάλλοντα, κάποιες φορές είναι δύσκολο να βρουν νερό. Γι’ αυτό, ο οργανισμός τους έχει εξελιχθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να παίρνουν το περισσότερο από το νερό που χρειάζονται από τα θηράματά τους.

Η γλώσσα της γάτας σας είναι πολύ ευαίσθητη στη θερμοκρασία και τη γεύση.

 

Το ίδιο ισχύει και για το γατάκι σας. Ωστόσο, πρέπει να πιει και νερό. Γι’ αυτό, πρέπει να φροντίζετε να έχει πάντα άφθονο φρέσκο νερό. 

Η μετάβαση στην τροφή ενηλίκων

Όταν πλησιάζουν τα πρώτα γενέθλια του μικρού σας φίλου, θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει να σιτίζεται με μια ισορροπημένη τροφή για ενήλικες, που είναι κατάλληλη για τις αυξανόμενες ανάγκες του.

«Το γατάκι σας θα είναι έτοιμο να αρχίσει να δοκιμάζει τροφή για ενήλικες όταν γίνει 12 μηνών περίπου».

 

Το γατάκι σας είναι πολύ ευαίσθητο στις μεταβολές στη γεύση και τη θερμοκρασία, καθώς και σε οποιαδήποτε αλλαγή στη δίαιτα, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι η μετάβαση στη νέα τροφή είναι ομαλή.

Στείρωση

Όπως τα μεγάλα αιλουροειδή, ο αρσενικός γάτος σας θα έχει τη φυσιολογική ορμή να ψεκάζει και να μαρκάρει την περιοχή του. Ενώ μια θηλυκή γάτα σε οίστρο πιθανόν να είναι θορυβώδης και ανήσυχη, και να κυλιέται στο πάτωμα. Η στείρωση προλαμβάνει αυτή τη συμπεριφορά. Μάλιστα, έχει και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία.

«Όταν στειρώνετε το γατάκι σας βοηθάτε στην προστασία και τη βελτίωση της υγείας του».

 

Πότε γίνεται η στείρωση

Η καλύτερη στιγμή για να στειρώσετε το γατάκι σας, αρσενικό ή θηλυκό, είναι στην ηλικία των 6 μηνών. Είναι η στιγμή που η χαριτωμένη χνουδόμπαλά σας ωριμάζει σεξουαλικά. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας όλες τις πτυχές της στείρωσης.

Copyright © Mars 2020 Whiskas®, Trademark of Mars Incorporated and its affiliates