considering a kitten

Kitten college
Δείτε τώρα > (opens in new window)

Τα γατάκια είναι αξιολάτρευτα. Πώς να μην ερωτευτεί κανείς αυτές τις χαριτωμένες, φιλικές χνουδόμπαλες; Μάλιστα, η υποδοχή μιας γάτας στο σπίτι σας είναι μόνο το πρώτο μέρος ενός συναρπαστικού ταξιδιού. Μέσα σε έναν χρόνο, η φιλοπερίεργη μικρή χνουδωτή μπαλίτσα θα έχει μεγαλώσει πλήρως. Γι’ αυτό, πριν κάνετε το πρώτο βήμα, βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι και πρόθυμοι να έχετε μια ενήλικη γάτα.

Έχω άλλα κατοικίδια στο σπίτι; 

Τα γατάκια είναι περίεργα και κοινωνικά. Οι γάτες, όμως, έχουν ανεξάρτητο πνεύμα. Έτσι, όσο μεγαλώνουν τόσο περισσότερο θα αποζητούν τον ιδιωτικό τους χώρο και συγκεκριμένα ήσυχες και άνετες γωνιές όπου αισθάνονται ασφάλεια. Όταν συστήνετε το νέο γατάκι σας στα άλλα κατοικίδιά σας, αφιερώστε χρόνο και βεβαιωθείτε ότι καθένα έχει τη δική του ξεχωριστή περιοχή σίτισης, ύπνου και τουαλέτας. Για παράδειγμα, εάν έχετε μεγαλύτερη γάτα, θα πρέπει να αναμένετε μια περίοδο προσαρμογής μέχρι ο παλαιότερος συγκάτοικός σας να συνηθίσει τη νέα παρέα.

Εάν τα κατοικίδιά σας δεν δείχνουν να γίνονται φίλοι, μην ανησυχείτε. Οι γάτες δεν δημιουργούν πάντα στενούς κοινωνικούς δεσμούς με άλλα κατοικίδια ή ακόμη και με γάτες που προέρχονται από άλλη γέννα.

Μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες στο άρθρο μας Γνωριμία με άλλες γάτες και ζώα.

Εργάζομαι πολλές ώρες ή ταξιδεύω συχνά; 

Τα γατάκια μπορεί να αισθανθούν θλίψη εάν μένουν σπίτι μόνα για μεγάλα διαστήματα. Επιπλέον, έχουν πολύ μικρό στομαχάκι και γι’ αυτό χρειάζονται μικρά και τακτικά γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Εάν ο τρόπος ζωής σας συνεπάγεται ότι αναπόφευκτα θα αφήνετε το γατάκι σας μόνο, σκεφτείτε να υιοθετήσετε μια μεγαλύτερη γάτα, που είναι πιο ανεξάρτητη. Μπορείτε επίσης να υιοθετήσετε δύο γάτες από την ίδια γέννα, έτσι ώστε να κάνουν παρέα.

Εάν λείπετε συχνά από το σπίτι, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να φροντίζει το γατάκι σας κατά την απουσία σας. Ίσως κάποιος γείτονάς σας να αγαπάει τις γάτες και να θέλει να ταΐζει το γατάκι σας και να παίζει μαζί του πολλές φορές τη μέρα (οι περισσότερες γάτες προτιμούν τον οικείο χώρο του σπιτιού τους). Μια άλλη επιλογή είναι να προσλάβετε έναν επαγγελματία φροντιστή για γάτες.

Μέσα ή έξω; 

Όλα τα γατάκια θα πρέπει να μένουν σε εσωτερικούς χώρους μέχρι να κάνουν όλα τα εμβόλια. Επίσης, η στείρωση συστήνεται πριν την εφηβεία. Οι μη στειρωμένες αρσενικές γάτες είναι πιο πιθανό να αλητεύουν ή να μπλέκουν σε καβγάδες με άλλα αρσενικά. Οι θηλυκές γάτες μπορεί να μείνουν έγκυοι από την ηλικία των 4 μηνών, που γενικά θεωρείται πολύ νωρίς. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για την κατάλληλη στιγμή να στειρώσετε τη γάτα σας.

Εάν το σπίτι σας βρίσκεται κοντά σε δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας  ̶ή εάν μένετε σε διαμέρισμα ή δεν έχετε κήπο ̶ ίσως είναι προτιμότερο να κρατάτε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι μόνιμα. Ακόμη και τότε, μπορείτε να στήσετε ένα ασφαλές, εξωτερικό ονυχοδρόμιο, για να μπορεί να παίρνει λίγο φρέσκο αέρα. Τα ονυχοδρόμια συνήθως έχουν παρατηρητήρια και σημεία όπου η γάτα σας μπορεί να προστατευθεί από τον καιρό.

Εάν επιλέξετε να κρατάτε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να θυμάστε ότι μια γάτα χρειάζεται πολλά ερεθίσματα για να είναι χαρούμενη και σε φόρμα. Βεβαιωθείτε ότι της προσφέρετε πολλά παιχνίδια, έπιπλα ή χαλάκια ξυσίματος, και προσπαθήστε να παίζετε, να τη χαϊδεύετε και να έχετε επικοινωνία μαζί της κάθε μέρα. Επίσης, καλό είναι να θυμάστε ότι οι γάτες εσωτερικού χώρου είναι λιγότερο δραστήριες. Γι’ αυτό, χρειάζονται λιγότερη τροφή καθημερινά, προκειμένου να παραμείνουν λεπτές και υγιείς.

Ωστόσο, η πιο σημαντική παράμετρος για να αποφασίσετε εάν η γάτα σας θα βγαίνει έξω ή όχι είναι η προσωπικότητά της. Εάν η γάτα σας προέρχεται από μη εξημερωμένη ή μερικώς μη εξημερωμένη γενιά ̶ή συνηθίζει ήδη να βγαίνει έξω̶ ίσως η ζωή μέσα στο σπίτι να μην είναι για αυτήν.

Να θυμάστε ότι, είτε εντός είτε εκτός σπιτιού, ο έγκαιρος εμβολιασμός και οι επισκέψεις στον κτηνίατρο για τα ετήσια τσεκ απ είναι ζωτικής σημασίας.

Σκοπεύω να μετακομίσω;

Είτε νεαρές είτε μεγαλύτερες, οι γάτες αρέσκονται στους οικείους χώρους. Η μετακόμιση μπορεί να αναστατώσει πολύ ένα γατάκι. Μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο σπίτι, ειδικά εάν το περιβάλλον είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι έχει συνηθίσει.

Εάν σχεδιάζετε να μετακομίσετε σύντομα, ίσως είναι καλύτερα να υιοθετήσετε το γατάκι σας αφού εγκατασταθείτε στο νέο σπίτι. Εάν αυτό δεν γίνεται, μην ανησυχείτε. Απλώς φροντίστε το γατάκι σας να έχει ένα ασφαλές δικό του μέρος στο νέο περιβάλλον και δώστε του αρκετή επιβεβαίωση κατά τη μετακόμιση, ώστε να παραμείνει ήρεμο και χαρούμενο.

Οικονομική δέσμευση; 

Κατά μέσο όρο, η φροντίδα μιας υγιούς γάτας κοστίζει 600€ έως 800€ τον χρόνο. Το ποσό αυτό καλύπτει τη διατροφή, την ασφάλεια και τη βασική κτηνιατρική φροντίδα.