Προετοιμαστείτε για την άφιξη | Ψάχνοντας Γατάκι | Γατάκια | WHISKAS® Greece

Αφού επιλέξατε το τέλειο γατάκι, έφτασε η ώρα να ετοιμαστείτε για τη νέα άφιξη!

Κατάλογος αγορών

Θα χρειαστείτε αρκετά πράγματα, ώστε το νέο γατάκι να αισθανθεί άνετα και χαρούμενο στο νέο του σπίτι. Ακολουθούν κάποια απαραίτητα αντικείμενα:

  • Ανθεκτικό κλουβί μεταφοράς, στρωμένο με ένα μικρό μαξιλάρι για γάτες ή μια πετσέτα
  • Μπολ τροφής και νερού
  • Λεκάνη άμμου και φτυαράκι, καθώς και 1 σακούλα άμμο για γάτες (η άμμος Catsan έχει την έγκριση της Whiskas)
  • Τροφή για γάτες, τουλάχιστον για 1 εβδομάδα
  • Τουλάχιστον 1 άνετο κρεβάτι για γάτες
  • Ανθεκτικό έπιπλο ξυσίματος
  • Βούρτσα για γατάκια
  • Παιχνίδια για γατάκια
  • Στοιχεία επικοινωνίας του κτηνίατρου

 
Κλουβί μεταφοράς για γάτες

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα ανθεκτικό κλουβί μεταφοράς για να μεταφέρετε το γατάκι με ασφάλεια στο σπίτι, αλλά και για μελλοντικά ταξίδια σας. Το γατάκι σας πρέπει να συνηθίσει το κλουβί μεταφοράς. Εάν το χρησιμοποιείτε μόνο για να πάτε στον κτηνίατρο, θα εξαφανίζεται όποτε το βλέπει!

Ένας καλός τρόπος για να το συνηθίσει, είναι να τοποθετήσετε το κλουβί στη μέση του δωματίου και να το αφήσετε ανοιχτό. Απλώστε μέσα μια πετσέτα ή ένα μικρό μαξιλάρι για να είναι άνετα. Μπορείτε ακόμη να του αφήσετε κι ένα σνακ για να του κεντρίσετε το ενδιαφέρον!

Μπολ τροφής και νερού

Τα μικρά γατάκια δυσκολεύονται να φάνε από πολύ βαθιά μπολ. Μάλιστα, στις περισσότερες γάτες δεν αρέσει να τρώνε από βαθιά μπολ, καθώς τα τοιχία του μπολ ενοχλούν τα ευαίσθητα μουστάκια τους. Χρησιμοποιήστε καλύτερα ένα ρηχό πιάτο ή δισκάκι.

Λεκάνη άμμου

Ετοιμάστε μια λεκάνη άμμου για το γατάκι σας και προμηθευτείτε άμμο για γάτες. Επίσης θα χρειαστείτε ένα φτυαράκι, για να απομακρύνετε τις ακαθαρσίες της γάτας σας καθημερινά. Υπάρχουν πολλά είδη άμμου που μπορείτε να επιλέξετε. Η Whiskas συστήνει την άμμο Catsan, επειδή είναι πολύ απορροφητική, ελέγχει τις μυρωδιές και δεν σβολιάζει.

Στην αρχή, επιλέξτε μια μικρή λεκάνη. Το γατάκι έχει μικρά πόδια και μπορεί να δυσκολεύεται να ανέβει στις πιο ψηλές λεκάνες άμμου για ενήλικες γάτες. Βεβαιωθείτε ότι η λεκάνη έχει τουλάχιστον μία χαμηλή πλευρά από όπου μπορεί να σκαρφαλώσει. Καλό είναι να στρώσετε εφημερίδα κάτω από τον δίσκο ή κάποιο χαλάκι που να καθαρίζεται εύκολα, για να μαζεύετε τους κόκκους άμμου που ίσως πέσουν έξω.

Εάν έχετε περισσότερα γατάκια, ίσως στην αρχή να θέλουν να μοιραστούν τη λεκάνη άμμου. Ωστόσο, να θυμάστε ότι όσο μεγαλώνουν θα χρειαστούν χωριστό χώρο.

Εάν το γατάκι σας έχει ήδη εκπαιδευτεί στην τουαλέτα στο πλαίσιο του απογαλακτισμού, τότε είστε έτοιμοι. Ωστόσο, εάν νομίζετε ότι χρειάζεται λίγη βοήθεια, μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο άρθρο μας Εκπαίδευση τουαλέτας.

Τροφή για γατάκια

Τα γατάκια μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, γι’ αυτό ο νέος φίλος σας θα χρειαστεί περισσότερο λίπος και πρωτεΐνη από μια ανήλικη γάτα. Επίσης, έχουν πολύ μικρό στομάχι, επομένως θα πρέπει να ταΐζετε το γατάκι σας λίγο και πολλές φορές μέσα στην ημέρα.

Βεβαιωθείτε ότι προσφέρετε στο γατάκι σας μια πλήρη και ισορροπημένη δίαιτα. Η τροφή Whiskas για γατάκια έχει ειδική σύνθεση για να προσφέρει στο γατάκι σας όλη την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παραμείνει υγιές και σε φόρμα έως την ηλικία των 12 μηνών. Όταν αλλάξετε σε τροφή για ενήλικες, θυμηθείτε να το κάνετε σταδιακά σε διάστημα 5 έως 7 ημερών.

Να θυμάστε ότι κάποια σνακ και τροφές δεν είναι κατάλληλες για πολύ νεαρά γατάκια. Να ελέγχετε πάντα την ετικέτα και τις οδηγίες σίτισης πριν την αγορά.

Διασκέδαση και παιχνίδια

Όλα τα γατάκια χρειάζονται παιχνίδια! Τα παιχνίδια δεν είναι μόνο για διασκέδαση  ̶ τη δική σας και της γάτας σας ̶ αλλά επίσης είναι σημαντικά για την άσκηση και την ανάπτυξη. Στις γάτες αρέσει να παίζουν με οτιδήποτε θυμίζει θήραμα ή κινείται με απρόβλεπτο τρόπο. Επίσης, καλή ιδέα είναι ένα έπιπλο ξυσίματος, ειδικά για να κρατάει τα κοφτερά νύχια μακριά από τα δικά σας έπιπλα!

Δεν χρειάζεται να αγοράσετε ακριβά παιχνίδια για γατάκια. Μπορείτε να φτιάξετε μια σπουδαία παιδική χαρά για γατάκια, απλώς φτιάχνοντας μερικές τρύπες σε ένα χαρτόκουτο. Επιπλέον, στο γατάκι σας θα αρέσει ο ασφαλής και ιδιωτικός χώρος που δημιουργεί το κουτί.

Άλλα ωραία παιχνίδια που μπορείτε να φτιάξετε σπίτι είναι τα χαρτονένια ρολά, μπάλες από τσαλακωμένη εφημερίδα ή χαρτομάντιλα, κουβαρίστρες και πλαστικά καπάκια μπουκαλιών. Ποτέ μην αφήνετε το γατάκι σας να παίζει με μαλλί ή σπάγκο, και βεβαιωθείτε πως ό,τι χρησιμοποιείται αφενός είναι αρκετά μεγάλο για να μην μπορεί να το καταπιεί και αφετέρου δεν έχει μικρά πραγματάκια που μπορεί να ξεκολλήσουν και να τα φάει.

Προσπαθήστε να ελευθερώστε λίγο χώρο σε κάποιο ψηλό ράφι, καθώς στις γάτες και τα γατάκια αρέσουν τα παρατηρητήρια από όπου μπορούν να επιβλέπουν την περιοχή τους. Τα περβάζια των παραθύρων είναι πολύ δημοφιλή. Όσο μεγαλώνει το γατάκι σας τόσο περισσότερο θα θέλει να κοιτάζει έξω. Εάν τα περβάζια των παραθύρων σας δεν είναι αρκετά μεγάλα, μπορείτε να αγοράσετε ένα παρατηρητήριο.

Επιτέλους σπίτι

Όταν φέρετε το γατάκι σας σπίτι για πρώτη φορά, πιθανόν να είναι ανήσυχο με το νέο περιβάλλον. Μην ανησυχείτε, είναι απολύτως φυσιολογικό. Το σπίτι σας είναι γεμάτο παράξενα πράγματα, ήχους και μυρωδιές, και το γατάκι σας θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί. Μπορείτε να το βοηθήσετε να εγκατασταθεί και να νιώσει ασφαλές εάν του δώσετε ένα χαρτόκουτο ή ένα κλουβί μεταφοράς (χωρίς το πορτάκι), το οποίο θα λειτουργήσει σαν μια μικρή σπηλιά όπου θα μπορεί να καταφύγει για λίγη ησυχία.

Βάλτε το γατάκι σας σε ένα ζεστό και ήσυχο δωμάτιο για τις πρώτες 2-3 μέρες. Φροντίστε να έχει εύκολη πρόσβαση στη λεκάνη άμμου και στα μπολ τροφής και νερού, να έχει ένα άνετο κρεβάτι και κάποια παιχνίδια για να απασχολείται. Όλα αυτά θα βοηθήσουν το γατάκι σας να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον του.

Σε αυτό το στάδιο, είναι καλή ιδέα να κανονίσετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, για να εξετάσει το γατάκι και να το φροντίσει ώστε να προλάβετε την εμφάνιση ψύλλων και παρασίτων, και να προγραμματίσετε τον εμβολιασμό. Εάν έχετε και άλλα κατοικίδια, βεβαιωθείτε ότι ο κτηνίατρος έχει κάνει πλήρη έλεγχο πριν τα γνωρίσετε μεταξύ τους. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο μας Επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Πείτε μας για το γατάκι σας

Το μόνο που έμεινε είναι να μας πείτε για το γατάκι σας! Μπορείτε να ανεβάστε φωτογραφίες και ιστορίες στη σελίδα μας στο Facebook. (opens in new window)

Ελπίζουμε να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας, καθώς το νέο γατάκι σας μεγαλώνει και γίνεται μια χαρούμενη, υγιής γάτα. Εάν έχετε απορίες, ρωτήστε μας. Ανυπομονούμε να ακούσουμε νέα σας!