Επιλέγω γατάκι | Ψάχνοντας Γατάκι | Γατάκια | WHISKAS® Greece

Kitten college
Δείτε τώρα > (opens in new window)

Κάθε σπίτι είναι διαφορετικό και καθένας έχει τον δικό του τρόπο ζωής. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα γατάκι που θα προσαρμοστεί εύκολα στις συνήθειές σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι χαρούμενο μακροπρόθεσμα ̶όπως κι εσείς! 

Καθαρόαιμη γάτα ή κεραμιδόγατος;

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις 32 πιο γνωστές φυλές γάτας από το βοηθητικό Εργαλείο επιλογής φυλής Whiskas, ένα online εργαλείο που έχει σχεδιαστεί με σκοπό να εντοπίσει ποια φυλή ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής σας.

Οι καθαρόαιμες γάτες συχνά έχουν ιδιαίτερες διαθέσεις ή ανάγκες, για παράδειγμα, ορισμένες γίνονται δύστροπες όταν υπάρχουν παιδιά. Εάν σας ενδιαφέρει μία συγκεκριμένη φυλή, διαβάστε για αυτήν, για να μάθετε εάν σας ταιριάζει.

Μια καθαρόαιμη γάτα μπορεί να κοστίζει αρκετές εκατοντάδες ευρώ. Εάν θέλετε να αγοράσετε μία, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο ή ανεξάρτητες πηγές για τη φήμη του εκτροφέα. Κατά την αγορά, βεβαιωθείτε ότι ο εκτροφέας θα σας δώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η γάτα σας είναι καθαρόαιμη.

Από την άλλη, έχετε κατά νου ότι οι περισσότερες γάτες στη χώρα μας είναι ημίαιμες. Έτσι, εάν αποφασίσετε να αγοράσετε έναν κεραμιδόγατο, θα έχετε καλή παρέα.

Επίσης, μπορείτε να υιοθετήσετε ένα γατάκι ή γάτα από κάποιο καταφύγιο. Με αυτόν τον τρόπο, θα προσφέρετε ένα σπίτι με αγάπη σε ένα κατοικίδιο που το αξίζει.

Μακρύ ή κοντό τρίχωμα;

Οι μακρύτριχες γάτες, όπως οι Maine Coon, οι Περσίας και οι Βαν Τουρκίας, χρειάζονται καθημερινή περιποίηση για να διατηρούν τη γούνα τους υγιή και χωρίς κόμπους.

Εάν ψάχνετε γάτα που χρειάζεται λιγότερη περιποίηση, προτιμήστε μία με πιο κοντό τρίχωμα. Το καλό με τις κοντότριχες γάτες είναι ότι περιποιούνται μόνες τους τον εαυτό τους. Ωστόσο, εάν τις βοηθάτε περιστασιακά, θα δεθείτε περισσότερο. Και δεν θα βγάζουν και τις τριχόμπαλες!

Αρσενικό ή θηλυκό;

Αυτή είναι καθαρά προσωπική προτίμηση. Η στείρωση συνίσταται πριν την εφηβεία για τα περισσότερα γατάκια. Οι στειρωμένοι γάτοι και οι στειρωμένες γάτες γενικά έχουν παρόμοια προσωπικότητα. Εάν μεγαλώνετε δύο γατάκια από την ίδια γέννα, είναι καλύτερα να είναι ίδιου φύλου, παρόλο που η έγκαιρη στείρωση μειώνει το πρόβλημα.

Πόσες γάτες;

Γενικά, οι γάτες προτιμούν να είναι το μοναδικό αιλουροειδές στο σπίτι. Ωστόσο, εάν έχετε αρκετό χώρο, είναι πολύ όμορφο να μεγαλώνετε δύο γατάκια μαζί. Όχι μόνο θα έχουν συντροφιά και θα παίζουν όσο λείπετε, αλλά επίσης θα έχετε διπλές όλες τις χαρές! Εάν αποφασίσετε να μεγαλώσετε δύο γατάκια μαζί, καλό είναι να έχουν γεννηθεί μαζί. Έτσι, θα γνωρίζονται ήδη και είναι πιο πιθανό να μοιάζουν οι χαρακτήρες τους.

Η γνωριμία μιας ενήλικης γάτας με ένα γατάκι θέλει προσεκτική διαχείριση. Μη βιάζεστε, δείξτε υπομονή και βεβαιωθείτε ότι κάθε γάτα έχει τον προσωπικό της χώρο σίτισης και ύπνου.

Μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες στο άρθρο μας Γνωριμία με άλλες γάτες και ζώα.

Έχω μικρά παιδιά

Σε κάποιες φυλές δεν αρέσει να συναναστρέφονται με παιδιά. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για κάποιο γατάκι με ειδικές ανάγκες ή με δύσκολη ζωή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε το ιστορικό και τα χαρακτηριστικά της φυλής, πριν πάρετε το γατάκι σπίτι σας. Η καλύτερη λύση είναι να πάρετε το παιδί σας μαζί, για να γνωρίσει το υποψήφιο γατάκι σας. Πώς αντιδράει το γατάκι; Είναι κοινωνικό και δραστήριο ή μήπως είναι ανήσυχο και δεν του αρέσει να το αγγίζουν;

Όταν πάρετε το γατάκι στο σπίτι σας, μην ξεχνάτε ότι η μικρή χνουδόμπαλα έχει κοφτερά νύχια και μυτερά δόντια! Οι δαγκωματιές και τα γδαρσίματα είναι φυσιολογικό μέρος του ζωηρού παιχνιδιού, ειδικά εάν το γατάκι αισθάνεται απειλή. Τα μικρά παιδιά ίσως χρειαστούν βοήθεια για να κατανοήσουν ότι το νέο γατάκι δεν είναι λούτρινο παιχνίδι, αλλά ζωντανό ζωάκι που μπορεί εύκολα να πληγωθεί ή να αναστατωθεί. Δώστε χρόνο και επιβλέπετε τα παιδιά σας μέχρι να μάθουν πώς να χειρίζονται το γατάκι με ασφάλεια.

Μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες στο άρθρο μας Γατάκια και παιδιά.