Εκπαίδευση τουαλέτας

whiskas
Δείτε τώρα > (opens in new window)

Όπως τα μεγάλα αιλουροειδή, το μικρό γατάκι σας προτιμάει να πηγαίνει τουαλέτα μόνο του. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό η λεκάνη άμμου να βρίσκεται σε ένα ήσυχο, ασφαλές μέρος, το οποίο θα μπορεί να προσεγγίζει εύκολα και να τη χρησιμοποιεί χωρίς να το βλέπουν.

Παρατηρήστε πότε θέλει τουαλέτα

Θα πρέπει να εκπαιδεύσετε το γατάκι σας στη χρήση της λεκάνης. Είναι απλό: σηκώστε το και βάλτε το στη λεκάνη μόλις δείτε ότι θέλει τουαλέτα. Επίσης, μπορείτε να βοηθήσετε βάζοντάς το στη λεκάνη πολύ νωρίς το πρωί, πριν τον ύπνο το βράδυ και μετά από κάθε γεύμα. Συνεχίστε μέχρι το γατάκι σας να μπορεί να βρίσκει τη λεκάνη μόνο του από την οσμή και την τοποθεσία. Μετά, δεν θα χρειάζεται βοήθεια. Για να είστε βέβαιοι ότι είναι άνετα, χρησιμοποιήστε άμμο για γάτες που απορροφά τις οσμές και δεν σβολιάζει, όπως η Catsan®.

Διατηρήστε το καθαρό

Στην άγρια φύση, οι μεγάλες γάτες είναι πολύ σχολαστικές με την καθαριότητα και την υγεία. Ποτέ δεν τρώνε ή πίνουν στο ίδιο μέρος που χρησιμοποιούν για τουαλέτα. Το ίδιο ισχύει και για το γατάκι σας. Γι’αυτό, τοποθετήστε τη λεκάνη άμμου σε απόσταση από το μέρος που τρώει ή πίνει νερό. Επίσης, είναι σημαντικό να καθαρίζετε τη λεκάνη άμμου καθημερινά.

Συμβαίνουν κι ατυχήματα

Το γατάκι σας άρχισε ξαφνικά να έχει μικρά ατυχήματα; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι:

• Ίσως η λεκάνη άμμου να είναι βρόμικη.
• Μπορεί να αποζητάει προσοχή.
• Μπορεί να αισθάνεται ότι κάποιος έχει παραβιάσει την περιοχή του.
• Μπορεί να ωρίμασε σεξουαλικά.

Εάν τα ατυχήματα συνεχίζουν, ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας. 

Πώς να καθαρίζετε

Ξεπλύνετε την περιοχή με νερό, μετά χρησιμοποιήστε 10% διάλυμα βιολογικής σκόνης καθαρίσματος για να φύγει η μυρωδιά. Καλύτερα να μη χρησιμοποιείτε άλλα καθαριστικά προϊόντα, καθώς τα περισσότερα μυρίζουν λίγο σαν τα ούρα της γάτας. Έτσι, εάν καθαρίσετε με αυτά, μπορεί απλώς να αφήνετε ένα οσφρητικό μήνυμα που ενθαρρύνει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Επιβραβεύστε την επιτυχία

Όταν το γατάκι σας χρησιμοποιεί τη λεκάνη άμμου με επιτυχία, πρέπει να το επαινείτε. Ένα μικρό σνακ ίσως να βοηθήσει. Έτσι, θα μάθει να συνδέει τη λεκάνη άμμου με θετικά συναισθήματα. Πρέπει απλώς να δείξετε υπομονή και να ενθαρρύνετε συνεχώς το γατάκι σας. Θα προσαρμοστεί στη χρήση της πολύ σύντομα.