Τρίψιμο και ξύσιμο

Τρίψιμο και ξύσιμο

Στην άγρια φύση, οι περισσότερες μεγάλες γάτες εξαρτώνται από τον εαυτό τους για να επιβιώσουν και όχι από την αγέλη. Το γατάκι σας δεν διαφέρει. Γι’ αυτό συχνά στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα σε άλλες γάτες, για να προλάβει τις παρεξηγήσεις και να αποφύγει πιθανές συγκρούσεις. Ένα από τα πιο δυνατά μηνύματά του είναι η μυρωδιά.

Ευαισθησία στις μυρωδιές

Το σώμα του είναι ειδικά προσαρμοσμένο να στέλνει και να λαμβάνει οσφρητικά μηνύματα. Μάλιστα, στο στόμα του έχει ένα ειδικό όργανο, το όργανο Jacobson, με το οποίο αναλύει τις μυρωδιές.

Τρίψιμο

Στον μικρό χνουδωτό φίλο σας αρέσει να τρίβεται πάνω σε όλες τις επιφάνειες: στην κάσα της πόρτας, τα πόδια της καρέκλας, τα κάγκελα, τα δέντρα και φυσικά σε εσάς! Το τρίψιμο ίσως φαίνεται απλή συμπεριφορά, ωστόσο είναι αρκετά πολύπλοκο. Όχι μόνο αναγνωρίζει τη θέση σας και επιβεβαιώνει τον κοινωνικό δεσμό μαζί σας, αλλά επίσης λαμβάνει και αφήνει σημαντικά οσφρητικά μηνύματα.

Ξύσιμο

Όπως και τα μεγάλα αιλουροειδή, το γατάκι σας θα περνά πολύ χρόνο ξύνοντας πράγματα γύρω του. Με αυτή τη φυσική συμπεριφορά, επιτελεί πολλούς στόχους παράλληλα, όπως:

• Διατηρεί τα νύχια του σε άριστη κατάσταση.
• Συντονίζει τους μυς και τους τένοντες που κινούν τα νύχια του.
• Αφήνει οπτικά μηνύματα που μαρκάρουν την περιοχή του.
• Αφήνει οσφρητικά μηνύματα από ειδικούς αδένες στα πέλματά του.

Αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική για το γατάκι σας, ωστόσο δεν είναι πάντα καλή για τα έπιπλά σας! Γι’ αυτό, είναι καλό να έχετε ένα έπιπλο ξυσίματος.