Μαρκάρισμα με ούρα

Στην άγρια φύση, τα αιλουροειδή αφήνουν ξεκάθαρα μηνύματα για να ορίσουν την περιοχή τους και να αποφύγουν τις συγκρούσεις, γεγονός που έχει μεγάλη σημασία, καθώς βασίζονται στον εαυτό τους για να είναι ασφαλή.

Το γατάκι σας έχει την ίδια συμπεριφορά κι ένας από τους αγαπημένους του τρόπους να μαρκάρει είναι με τα ούρα, ή αλλιώς να ψεκάζει.

Έξυπνη επικοινωνία

Όταν οι μεγάλες γάτες κυνηγούν, σπανίως συναντιούνται με άλλες γάτες. Ωστόσο, θέλουν να ενημερώνουν τους γείτονές τους από πού έχουν περάσει και πότε είναι έτοιμες να ζευγαρώσουν. Όπως και τα ξαδέρφια του στην άγρια φύση, το γατάκι σας θα χρησιμοποιήσει ένα σύνθετο σύστημα με οσφρητικά σημάδια, για να διασφαλίσει ότι δεν κυνηγάνε πολλοί στην περιοχή του και για να απομακρύνει τις άγνωστες γάτες. Μάλιστα, θα ανανεώνει συνεχώς αυτά τα σημάδια.

Ανεπιθύμητη ούρηση

Κάποιες φορές, το μαρκάρισμα με ούρα μπορεί να είναι ένδειξη ότι το γατάκι σας νιώθει ανασφάλεια και πιθανόν να θεωρεί ότι απειλείται η περιοχή του. Εάν αντιμετωπίζετε ανεπιθύμητη ούρηση, μην ανησυχείτε, μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για πρόληψη:

• Στειρώστε τη γάτα σας, για να μειώσετε την επιθυμία της να μαρκάρει με ούρα.
• Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά με αμμωνία ή χλωρίνη, καθώς οι οσμές τους μοιάζουν με τα ούρα της γάτας και ίσως ενθαρρύνουν το μαρκάρισμα.
• Προσπαθήστε να μην καθαρίζετε τα ούρα όσο η γάτα σας βρίσκεται δίπλα ̶ η διακοπή της μυρωδιάς μπορεί να την αγχώσει περισσότερο.
• Καθαρίστε την περιοχή με 10% διάλυμα βιολογικής σκόνης καθαρίσματος και ψεκάστε με οινόπνευμα.
• Αμέσως μόλις καθαρίσετε, ενθαρρύνετε τη γάτα σας να παίξει εκεί ̶ έτσι θα αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια.
• Εάν το πρόβλημα συνεχίζει, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.