Γουργουρητά και φωνούλες

Γουργουρητά και φωνούλες
Δείτε τώρα > (opens in new window)

Από το κλασικό «νιάου» έως μια ευρεία γκάμα γουργουρητών και ουρλιαχτών, το γατάκι σας χρησιμοποιεί τη φωνή του για να παράγει πάρα πολλούς ήχους, μάλιστα, περισσότερους από κάθε άλλο ζώο. Οι γάτες έχουν έως 60 διαφορετικές μορφές εκφοράς και καθεμία προφέρεται σε διαφορετικό τόνο και ένταση κι έχει διαφορετική σημασία. Αλλά τι προσπαθεί να σας πει;

Το κλασικό «νιάου»

Όλοι γνωρίζουν το «νιάου». Παράγεται στον λάρυγγα, και είναι κραυγή για βοήθεια ή προσοχή. Καθώς μεγαλώνει, το γατάκι σας θα νιαουρίζει για να μεταφέρει μια σειρά διαθέσεων και συναισθημάτων, από φιλικότητα και φόβο έως παράπονο και θυμό.

Η τσιριχτή φωνή

Το γατάκι σας μπορεί να τσιρίζει για να σας χαιρετίσει φιλικά. Δεν το κάνουν όλα τα γατάκια. Εάν το δικό σας το κάνει, θα διαπιστώσετε ότι ακούγεται λες και πράγματι σας μιλάει.

Το γουργουρητό

Όπως γνωρίζουν όλοι, το γατάκι που γουργουρίζει είναι χαρούμενο. Ένα νεογέννητο γατάκι γουργουρίζει για να ενημερώσει τη μητέρα του ότι νιώθει άνεση και ασφάλεια. Το γουργουρητό είναι ήχος ικανοποίησης. Ένα έξυπνο γατάκι θα το εκμεταλλευτεί, για να το χαϊδέψετε λίγο παραπάνω. Και σίγουρα θα συμμορφωθείτε με πολλή χαρά!

Σύμφωνα με νέες έρευνες, οι γάτες ενδέχεται να γουργουρίζουν και σε πολύ αγχωτικές καταστάσεις. Φαίνεται πως το γουργουρητό τις βοηθάει να ηρεμήσουν.

Επικοινωνήστε με το γατάκι σας

Στην άγρια φύση, οι ενήλικες γάτες σπάνια επικοινωνούν με ήχους. Συνήθως χρησιμοποιούν τη φωνή τους όταν ετοιμάζονται να μαλώσουν ή να ζευγαρώσουν. Όταν σας μιλάει, το γατάκι σας δείχνει ότι έχει μάθει αυτό που έμαθαν πολλές γάτες πριν από αυτό: ο ήχος είναι πολύ καλός τρόπος να τραβήξει την προσοχή του ανθρώπου! 

Όσο περισσότερο μιλάτε στο γατάκι σας τόσο περισσότερο θα σας καταλαβαίνει και θα ανταποκρίνεται. Σύντομα θα είστε σε θέση να καταλαβαίνετε τα καλέσματά του και αυτό τα δικά σας. Γι’ αυτό, αρχίστε την κουβέντα!