Μέσα ή έξω;

Το γατάκι σας θα μένει μέσα στο σπίτι ή θα του αρέσουν οι βόλτες; Εάν κατανοήσετε τα φυσικά ένστικτά του, θα μπορέσετε να είστε βέβαιοι ότι θα είναι χαρούμενο όπου τριγυρίζει.

Φυσικό περιβάλλον

Στην άγρια φύση, η περιοχή μιας μεγάλης γάτας χωρίζεται σε ένα μικρό πεδίο που είναι το σπίτι και σε ένα ευρύτερο πεδίο που ορίζει την περιοχή κυνηγιού. Το σπίτι σας θα είναι το πεδίο σπιτιού για το γατάκι σας. Εάν το γατάκι μένει μέσα, το ευρύτερο πεδίο θα φτάνει έως εκεί που μπορεί να πάει. Εάν βγαίνει έξω, το ευρύτερο πεδίο μπορεί να είναι μεγαλύτερο από όσο φαντάζεστε. Σε αυτή την περίπτωση, η περιοχή της θα ορίζεται από τη διαθεσιμότητα τροφής και από τις περιοχές των άλλων γάτων.

Γάτες εξωτερικού χώρου

Εάν το γατάκι σας βγαίνει έξω, ο μικρός κυνηγός σας θα έχει πολλά ερεθίσματα. Θα ορίσει την περιοχή του, θα την περιπολεί από δέντρα και άλλα ψηλά σημεία, και θα τη μαρκάρει με ξυσίματα και μυρωδιές.

Πράγματι αυτό το περιβάλλον  ̶ που προσφέρει στο γατάκι σας φυσικές ευκαιρίες για κυνήγι, αναρρίχηση και εξερεύνηση ̶ μ πορεί κάποιες φορές να είναι επικίνδυνο, ωστόσο να θυμάστε ότι το γατάκι σας έχει πολύ ισχυρό ένστικτο επιβίωσης. Επομένως, ακόμη και εάν λείπει πολλές ώρες, μην ανησυχείτε.

Ταυτοποίηση

Εάν σκοπεύετε να αφήνετε τη γάτα σας να βγαίνει έξω, βεβαιωθείτε ότι φοράει περιλαίμιο και ταυτότητα. Επίσης, συζητήστε με τον κτηνίατρό σας το ενδεχόμενο να της βάλετε μικροτσίπ. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να την ταυτοποιήσετε εάν χαθεί.

Ασυνήθιστα γεγονότα

Οι καταιγίδες, τα πυροτεχνήματα και τα δυνατά πάρτι μπορεί να τρομάξουν ένα μικρό γατάκι. Εάν γνωρίζετε ότι στην περιοχή σας λαμβάνουν χώρα τέτοια γεγονότα, κρατήστε τον μικρό σας φίλο ασφαλή μέσα στο σπίτι.

Κίνδυνοι στο σπίτι

Ακόμη κι αν το γατάκι σας μένει μέσα στο σπίτι, υπάρχουν πράγματα στον έξω κόσμο που μπορεί να σας ανησυχήσουν. Ο μικρός εξερευνητής εσωτερικού χώρου μπορεί κι έτσι να βρει τον μπελά του! Τα γατάκια είναι φιλοπερίεργα και τους αρέσει να εξερευνούν μέρη όπως τα τζάκια, οι καμινάδες, τα ανοιχτά παράθυρα, οι σόμπες, τα πλυντήρια και τα στεγνωτήρια. Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε αυτά τα σημεία τακτικά και προσπαθήστε να μένουν κλειστά όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.

Διασκεδάστε το γατάκι σας

Τα γατάκια που μένουν μέσα στο σπίτι χρειάζονται πολλά ερεθίσματα. Έτσι, μπορούν να ακολουθούν τα βασικά ένστικτά τους για παιχνίδι και κυνήγι. Βεβαιωθείτε ότι το γατάκι σας έχει πολλά παιχνίδια, ένα καλό έπιπλο ξυσίματος, μέρη να σκαρφαλώσει και μια πεντακάθαρη λεκάνη άμμου.