epilegontas-ti-gata-sas

Συγχαρητήρια! Αποφασίσατε να αποκτήσετε γάτα. Ποια όμως σας ταιριάζει περισσότερο; Πρέπει να είναι καθαρόαιμη; Μακρύτριχη ή κοντότριχη; Αρσενική ή θηλυκή; Ίσως ακόμη και να αναρωτιέστε εάν θα πρέπει να πάρετε δύο ή περισσότερες γάτες, απλώς για να έχετε διπλή ή τριπλή χαρά ή για να είστε βέβαιοι ότι δεν θα νιώθουν μοναξιά.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν στην επιλογή σας:

Καθαρόαιμη ή όχι;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία για να επιλέξετε. Υπάρχουν περίπου 40-80 φυλές, με περίπου 500 παραλλαγές. Και όλες διαφέρουν: από τις δημοφιλείς φυλές Σιάμ, Βιρμανίας και Περσίας, έως την κολοβή Μανξ ή την άτριχη Σφίγγα. Εκτός από την διαφορετική εμφάνιση, κάθε φυλή έχει δική της προσωπικότητα και ταμπεραμέντο. Για παράδειγμα, οι γάτες του Σιάμ είναι πολύ κοινωνικές, ενώ οι μακρύτριχες Περσικές γάτες είναι συνήθως πιο χαλαρές. 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενημερωθείτε για τις διαφορετικές φυλές. Δοκιμάστε να βρείτε ποια γάτα ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής σας με το Βοηθητικό εργαλείο επιλογής φυλής Whiskas. Επίσης, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στο διαδίκτυο ή να αγοράσετε κάποιο βιβλίο. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να πάτε σε κάποια έκθεση μορφολογίας, αν κι εκεί μάλλον θα δείτε πολλές απίστευτες, αξιολάτρευτες γάτες και θα τις θέλετε όλες!

Ωστόσο, η φυλή δεν είναι τόσο σημαντική. Μάλιστα, η πλειοψηφία στην Ελλάδα δεν επιλέγει καθαρόαιμη γάτα. Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες γάτας, ο κεραμιδόγατος αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Στις μη καθαρόαιμες γάτες, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και είδη τριχώματος, και επίσης δεν θα σας στοιχίσει μια περιουσία! 

Μακρύτριχη ή κοντότριχη;

Οι μακρύτριχες γάτες είναι πολύ όμορφες. Όμως, η μακρύτριχη γάτα χρειάζεται καθημερινή περιποίηση για να διατηρείται το τρίχωμά της χωρίς κόμπους και σε άριστη κατάσταση. Από την άλλη, η τακτική ρουτίνα βουρτσίσματος είναι σπουδαίος τρόπος να δεθείτε με τη γάτα σας. Θα λατρέψει την προσοχή! Ωστόσο, εάν πιστεύετε ότι καθημερινά δεν έχετε χρόνο να τη βουρτσίσετε, ίσως είναι καλύτερα να επιλέξετε μια κοντότριχη γάτα.

Αρσενική ή θηλυκή;

Οι αρσενικοί γάτοι είναι συνήθως μεγαλύτεροι σε μέγεθος από τις θηλυκές γάτες. Εάν δεν στειρώσετε τον γάτο σας, μπορεί να περιφέρεται στη γειτονιά και να μπλέκει σε καβγάδες με άλλους γάτους. Επίσης, ενδέχεται να μαρκάρει την περιοχή του ψεκάζοντας τα ούρα του ή αφήνοντας τα κόπρανά του άθαφτα. Αυτή η συμπεριφορά είναι πολύ φυσιολογική για τον γάτο, αλλά πολύ δυσάρεστη για εσάς.

Εάν έχετε θηλυκή γάτα και δεν τη στειρώσετε, θα είναι σε οίστρο πολύ συχνά. Πιθανόν θα κάνει πολύ θόρυβο, τον οποίο οι γάτοι θα βρίσκουν πολύ ελκυστικό! Και βέβαια είναι πολύ πιθανό να μείνει έγκυος. Εάν λοιπόν δεν θέλετε να ακούσετε τον ήχο από μικροσκοπικά γατίσια πατουσάκια, καλύτερα να στειρώσετε τη γάτα σας. Πρόκειται για απλή επέμβαση που θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τέτοιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές. 

Μία ή περισσότερες γάτες;

Δύσκολη απόφαση και στην πραγματικότητα εξαρτάται από την κάθε γάτα. Σε κάποιες γάτες αρέσει να ζουν με άλλες γάτες, αλλά υπάρχουν γάτες που προτιμούν να είναι μόνες ή μαζί σας. Εάν έχετε ήδη μια ενήλικη γάτα, πιθανότατα ξέρετε τι προτιμάει.

Εάν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι, ίσως να θέλετε δύο ή περισσότερες γάτες, για να κάνουν παρέα. Σε αυτή την περίπτωση προτιμήστε να πάρετε γάτες από την ίδια γέννα. Οι δεσμοί που έφτιαξαν ως γατάκια θα τις βοηθήσουν να συμβιώσουν ως ενήλικες.

Επίσης, καλό είναι να αναλογιστείτε και το μέγεθος του σπιτιού σας. Όπως και στους ανθρώπους, στις γάτες δεν αρέσει να στριμώχνονται. Καθεμία θέλει τον δικό της χώρο. Γενικά, πρέπει να έχετε τουλάχιστον ένα δωμάτιο για κάθε γάτα. Έτσι, καθεμία έχει τον χώρο της να αποσυρθεί εάν θέλει να μείνει μόνη. Επίσης, θα χρειαστείτε χωριστά μπολ τροφής και νερού, κρεβάτια και λεκάνες άμμου για κάθε γάτα, για να ικανοποιήσετε το ανεξάρτητο πνεύμα τους.

Από πού να πάρετε τη γάτα σας

Όταν αποφασίσετε να πάρετε γάτα, ρωτήστε πρώτα τους φίλους και τους γείτονες. Κάποιος γνωστός σας ίσως να θέλει να χαρίσει μια γάτα ή γατάκια, ή να ξέρει κάποιον άλλον. Αλλιώς δοκιμάστε στην τοπική εφημερίδα ή αναζητήστε στο διαδίκτυο. Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε κάποιο καταφύγιο ζώων. Σίγουρα θα έχει πολλές γάτες και γατάκια που χρειάζονται απεγνωσμένα ένα νέο σπίτι.

Καλύτερα να αποφύγετε τους εμπόρους, καθώς συχνά αγοράζουν γατάκια από διάφορες πηγές. Κάποια από αυτά μπορεί να έχουν απογαλακτιστεί πολύ γρήγορα ή να έχουν ταξιδέψει πολλά χιλιόμετρα. Επομένως, κινδυνεύουν περισσότερο από ασθένειες και άγχος. Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε γάτα από έμπορο, ζητήστε πρώτα τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας, καθώς δεν μπορείτε να είστε βέβαιοι για την υγεία και το ιστορικό της γάτας.

Εάν αποφασίσετε να πάρετε καθαρόαιμο γατάκι, η καλύτερη λύση είναι να επισκεφθείτε κάποιον γνωστό εκτροφέα. Ρωτήστε άλλους ιδιοκτήτες γάτες ή τον κτηνίατρό σας. Επίσης, μπορείτε να αναζητήσετε αγγελίες στις εφημερίδες και τα περιοδικά για γάτες ή να επισκεφτείτε εκθέσεις μορφολογίας Οι σύλλογοι φυλών θα μπορέσουν επίσης να σας φέρουν σε επαφή με γνωστούς εκτροφείς στην περιοχή σας.

Τι να κοιτάξετε σε ένα γατάκι

Εάν γίνεται, ζητήστε να δείτε τα γατάκια μαζί με τη μητέρα τους. Έτσι, μπορείτε να ελέγξετε τη γενικότερη υγεία και διάθεση της μητέρας. Ενδεχομένως να μην είναι σε άριστη κατάσταση λόγω της φροντίδας των μωρών της, ωστόσο θα είστε βέβαιοι ότι τα γατάκια ούτε απογαλακτίστηκαν πρόωρα ούτε προέρχονται από κάπου αλλού.

Καλό είναι να περιμένετε έως το γατάκι να γίνει 7-8 εβδομάδων πριν το πάρετε από τη μητέρα του. Κάποιοι εκτροφείς καθαρόαιμων γατών προτιμούν να κρατούν τα γατάκια μέχρι την ηλικία των 12 εβδομάδων. Είναι χρήσιμο να κάνετε έρευνα αγοράς, ακόμη και με τις γάτες. Προσπαθήστε να δείτε διάφορες γέννες πριν αποφασίσετε. Αγοράστε μόνο από εγκαταστάσεις που είναι πεντακάθαρες και οι γάτες δείχνουν χαρούμενες και σε καλή κατάσταση.