Μπορεί να φαίνεται ότι έχει μεγαλώσει > Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται >

Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται

Με την εισαγωγή των διατροφικών χαρακτηριστικών στις συσκευασίες τροφίμων, μπορέσαμε να μάθουμε περισσότερα για το διατροφικό περιεχόμενο του ίδιου μας του φαγητού. Επίσης, ενδιαφερθήκαμε περισσότερο για το διατροφικό περιεχόμενο των τροφών που τρώνε οι γάτες μας.

Βιταμίνες

Οι βιταμίνες είναι απόλυτα αναγκαίες για την καλή όραση της γάτας σας, την ανάπτυξη των οστών και τον αποδοτικό μεταβολισμό. Οποιαδήποτε ενέργεια μέσα στο σώμα της γάτας σας χρειάζεται τη βοήθεια των βιταμινών. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι βασικοί καταλύτες για χημικές αντιδράσεις. Κάθε βιταμίνη έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο να παίξει. Για παράδειγμα, αν η γάτα σας κοπεί στο πόδι της, μια βιταμίνη βοηθά να σταματήσει η αιμορραγία και μία άλλη βοηθά την επούλωση του δέρματος.

Υδατοδιαλυτές βιταμίνες:

Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη) και βιταμίνη C.  

Λιποδιαλυτές βιταμίνες:

Βιταμίνη Α, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ.

Οι έτοιμες τροφές για γάτες περιέχουν καλές πηγές βιταμινών όπως  είναι τα συμπληρώματα βιταμινών, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά, το συκώτι, η μαγιά και οι καρποί.

Μεταλλικά στοιχεία

Τα μεταλλικά στοιχεία χρειάζονται για να έχει το γατάκι σας δυνατά δόντια και οστά καθώς και αποτελεσματικό μεταβολισμό. Τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται είναι ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, χλωριούχο άλας και μαγνήσιο καθώς και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρος, χαλκός, μαγγάνιο, ψευδάργυρος και σελήνιο.

Ενώ τα μεταλλικά στοιχεία είναι κυριολεκτικά άφθαρτα, είναι δύσκολο να απορροφηθούν και μεγάλη ποσότητα ενός μετάλλου μπορεί να είναι τοξική. Οι έτοιμες τροφές για γάτες περιέχουν καλές πηγές μεταλλικών στοιχείων, όπως είναι τα μεταλλικά συμπληρώματα, το ψάρι, το κρέας, το συκώτι, τα γαλακτοκομικά, και τα δημητριακά. Όταν ταΐζετε τη γάτα σας μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη έτοιμη τροφή, δε χρειάζεται να της δίνετε συμπληρώματα μετάλλων.

Βασικά λιπαρά οξέα

Το γατάκι σας χρειάζεται τα λιπαρά οξέα για να έχει υγιές δέρμα και τρίχωμα, υγιή αναπαραγωγή και υγιή μεταβολισμό. Τα λίπη και τα βασικά λιπαρά οξέα (κύρια συστατικά των λιπών) συμβάλλουν εξαιρετικά σημαντικά στην υγεία της γάτας σας, είναι βασική πηγή ενέργειας στη διατροφή και προσθέτουν σημαντικά στη γεύση της τροφής. Επίσης βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών – A, D, E και K.

Οι έτοιμες τροφές για γάτες περιέχουν καλές πηγές λιπών και βασικών λιπαρών οξέων όπως είναι τα ζωικά λίπη, τα φυτικά έλαια και τα υποπροϊόντα κρεάτων και πουλερικών.

Υδατάνθρακες και φυτικές ίνες

Οι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες είναι σημαντικοί για την ενέργεια και την καλή πέψη του μικρού σας φίλου.

 Οι ίνες ενισχύουν την καλή πέψη και τη σωστή πυκνότητα των κοπράνων. Για άμεση ενέργεια, το σώμα του μετατρέπει τους υδατάνθρακες (το απόθεμα ενέργειας αποθηκεύεται ως γλυκογόνο).

Οι έτοιμες τροφές για γάτες περιέχουν καλές πηγές υδατανθράκων και φυτικών ινών όπως είναι το ρύζι, το καλαμπόκι και το σιτάρι.

Πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη και τη μυϊκή τόνωση του μικρού σας γατιού. Επίσης, είναι ένα κύριο δομικό υλικό σχεδόν σε όλους τους ζωντανούς ιστούς. Τα μαλλιά, το δέρμα, τα νύχια και οι μύες αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνη.

Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές πρωτεΐνες στο σώμα της γάτας σας, με διαφορετικές λειτουργίες αλλά όλες φτιάχνονται από μικρότερες μονάδες που αποκαλούνται αμινοξέα. Ορισμένα αμινοξέα μπορούν να παραχθούν στο σώμα, ενώ άλλα πρέπει να παρέχονται στη δίαιτα.

Οι έτοιμες τροφές για γάτες περιέχουν καλές πηγές πρωτεΐνών, όπως είναι τα κρέατα, τα αυγά, τα ψάρια, οι σπόροι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η μαγιά.